Paistinpannun käyttö ja hoito

Oikein säilytettynä ja huolettuna, paistinpannu on hyvinkin pitkäikäinen keittiöväline.

Miten säilytän pannuni kaapissa?

Jos säilytät pannun päällekkäin, laita väliin pari talouspaperiarkkia pinnan suojaksi. Tarjoilupaistinpannu kehitettiin vastaamaan säilytysongelmaan. Tarjoilukahvat helpottavat säilytystä, ja pannu vie vähemmän tilaa myös hellalla.

Heirol Steelsafe
Heirol Steelsafe paistinpannu
Miten voin pidentää pinnoitetun pannuni ikää?

Käytä muovisia tai puisia lastoja.

Älä kuumenna pannua tyhjänä. Se aiheuttaa pinnalle värimuutoksia. Etenkin induktioliedellä tyhjä pannu ylikuumenee hyvin nopeasti. Jos haluat lisätä ruuan vasta kuumalle pannulle, laita aluksi pohjalle tilkka vettä. Kun vesi kiehuu, pannu on kuuma ja valmis paistamiseen.

Käytä paistaessa voita tai öljyä. Voin ja öljyn seos on erinomainen esimerkiksi pihvien paistamisessa: oikea paistolämpötila on helppo havaita voin avulla, ja tuohan se toki makuakin.

Rypsiöljy ja tavallinen oliiviöljy sopivat kaikkeen paistamiseen. Oliiviöljy tosin savuaa hieman helpommin.

Neitsytoliiviöljyä (eli kylmäpuristettua oliiviöljyä) ei kannata käyttää paistamiseen, koska se menettää makuominaisuutensa kuumennettaessa. Neitsytrypsiöljyssä (eli kylmäpuristetussa rypsiöljyssä) on sen sijaan korkea savuamispiste, joten se soveltuu erinomaisesti paistamiseen. Myös maku, rakenne ja ravintoaineet kestävät paistamisen hyvin.

Pese pannu jäähtyneenä, mahdollisimman pian käytön jälkeen. Suosittelemme käsinpesua. Konepesussa käytettävät voimakkaat pesuaineet lyhentävät pannun käyttöikää, ja pesusta mahdollisesti jäävät jäämät palavat pannun pintaan kiinni seuraavalla käyttökerralla.

Ongelmia

Kanafileet tarttuvat herkästi pannuun. Miksi?

Valkuaispitoiset aineet (liha, kananmunat ja maito) tarttuvat herkästi pohjaan, jos ne laittaa kylmälle pannulle. Muista myös pyyhkiä marinadi pois lihan pinnalta, sillä se palaa herkästi kuumaan pannuun kiinni.

Pinnoitteeseen on tullut naarmuja. Miksi?

Yleisin syy naarmuihin on kokemuksemme mukaan ne yksittäiset kerrat, joilloin veitsellä on koitettu lihan kypsyyttä, tai teräsvälineillä on annosteltu ruokaa. Saattaa olla, että naarmu ei heti näy pinnoitteessa, mutta pinta silti vaurioituu ja vahinko tulee esiin jonkun ajan kuluttua.

Musta pinnoite on muuttunut ruskeaksi. Miksi?

Pannun kuumentaminen tyhjänä liian kuumaksi muuttaa pinnoitteen väriä.

Saattaa myös olla, että pinnoitteen huokosiin on jäänyt likaa, joka on palanut pinnoitteeseen kiinni. Huolellisella pesulla tällaisen lian saa irti. Olemme havainneet pehmeän keittiösienen puhdistavan lian parhaiten. Käytä paistamisessa voita tai öljyä. Juoksevat rasvasekoitteet saattavat aiheuttaa pannuun värjäymiä.

Olen hankkimassa induktioliettä. Joudunko vaihtamaan kaikki pannut ja kattilat?

Induktioliedelle käyvät vain paistoastiat, joissa on magnetisoituva pohja. Tämä selviää tavallisella magneetilla: koita tarttuuko magneetti kattilan tai pannun pohjaan kiinni. Jos magneetti tarttuu, astia toimii induktioliedellä.