Vappu Pimiän tuliset Ribsit

4-5 annosta | 4-5 possun kylkiriviä

Keitinliemi:
1 tuore chili
1-2 sipulia
2-4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl suolaa
 2 tähtianista
2 laakerin lehteä
muutama valkopippuri
vettä

BBQ-kastike:
6 dl kolajuomaa
1 dl muscovadosokeria
1 dl punaviinietikkaa
5 rkl tomaattipyreetä
3 rkl worcesterkastiketta
4 rkl soijaa
2 tähtianista
4 rkl ketsuppia
1-2 rkl jotain tulista kastiketta
½ tl juustokuminaa
3 rkl siirappia
 2 tl suolaa tai savusuolaa
ripaus cayennepippuria

Pane possunkylkirivit isoon kattilaan. Lisää joukkoon isoiksi paloiksi leikattu chili ja sipulit sekä muut mausteet. Lisää kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Anna kiehahtaa ja kuori vaahto pois. Vähennä lämpöä ja jätä poreilemaan miedolla lämmöllä 1-2 tunniksi. Valmista sillä aikaa kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Vähennä vähän lämpöä ja keitä niin kauan, että kastike on selvästi sakeutunut, hyvinkin toista tuntia. Voit tehdä kastikkeen myös etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa ainakin viikon. Ongi kypsät ribsit kattilasta ja levitä vaikka uunipelleille. Sudi pintaan ohut kerros BBQ-kastiketta. (Voi tehdä tähän asti edellisenä päivänä ja antaa kastikkeen imeytyä ribseihin yön yli. Jos teet ribsit heti valmiiksi, anna kastikkeen imeytyä ainakin 30 minuuttia ennen grillausta.) Pane grilli kuumenemaan. Sivele uusi kerros kastiketta lihan pintaan ja grillaa ribsit molemmilta puolilta mahtavan rapeiksi ja tummiksi. Jos kastiketta jää, tarjoa sitä pöydässä. Nauti ribsit sellaisenaan tai salaatin ja valinnaisten lisukkeiden kera. Muista varata reilusti paperia pöytään, sillä nämä kuuluu syödä sormin!

Resepti: Vapun reseptikirja / Vappu Pimiä
Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Tarjotin: teräksinen Heirol kalatarjotin