Reseptejä

Hanna Sumarin Kanttarelleja ja pastaa

Muistan suurella lämmöllä lapsuuteni sieniretkiä. Suomalainen metsä on maailman paras paikka ja isän kanssa kulkeminen siellä oli kivaa. Opin paljon sienistä, enkä eksy metsiin vaikka kaupunkeihin eksynkin. Kanttarelleja oli aina vaikea löytää, sekasieniä löytyi helpommin ja niissä on aito metsän maku ja tuoksu. Kermainen kanttarellikastike on hyvää, mutta aika mietoa. Pastan kanssa saa olla vähän enemmän makua. Näin valmistetut kanttarellit sopivat kyllä myös pihvin kylkeen ja vaikka paahdetun hiivaleivän päälle.

1 l napakoita mielellään pieniä kanttarelleja puhdistettuina
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoreita timjamin lehtiä
1 rkl tuoretta oreganoa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Laita öljy ja voi paistinpannuun. Kun voi lakkaa kuohumasta lisää kanttarellit, jotka saavat olla kokonaisia tai ainakin suuria paloja. Jos pannusi on pieni niin paista sienet erissä. Paistele sieniä viitisen minuuttia kuumalla pannulla ja mausta lopuksi timjamilla, oreganolla, suolalla ja pippurilla. Kaada sienet ja öljyvoi-seos keitetyn ja valutetun pastan joukkoon.

Resepti: Pienet Suuret reseptit / Hanna Sumari

Vappu Pimiän tuliset Ribsit

4-5 annosta | 4-5 possun kylkiriviä

Keitinliemi:
1 tuore chili
1-2 sipulia
2-4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl suolaa
 2 tähtianista
2 laakerin lehteä
muutama valkopippuri
vettä

BBQ-kastike:
6 dl kolajuomaa
1 dl muscovadosokeria
1 dl punaviinietikkaa
5 rkl tomaattipyreetä
3 rkl worcesterkastiketta
4 rkl soijaa
2 tähtianista
4 rkl ketsuppia
1-2 rkl jotain tulista kastiketta
½ tl juustokuminaa
3 rkl siirappia
 2 tl suolaa tai savusuolaa
ripaus cayennepippuria

Pane possunkylkirivit isoon kattilaan. Lisää joukkoon isoiksi paloiksi leikattu chili ja sipulit sekä muut mausteet. Lisää kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Anna kiehahtaa ja kuori vaahto pois. Vähennä lämpöä ja jätä poreilemaan miedolla lämmöllä 1-2 tunniksi. Valmista sillä aikaa kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Vähennä vähän lämpöä ja keitä niin kauan, että kastike on selvästi sakeutunut, hyvinkin toista tuntia. Voit tehdä kastikkeen myös etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa ainakin viikon. Ongi kypsät ribsit kattilasta ja levitä vaikka uunipelleille. Sudi pintaan ohut kerros BBQ-kastiketta. (Voi tehdä tähän asti edellisenä päivänä ja antaa kastikkeen imeytyä ribseihin yön yli. Jos teet ribsit heti valmiiksi, anna kastikkeen imeytyä ainakin 30 minuuttia ennen grillausta.) Pane grilli kuumenemaan. Sivele uusi kerros kastiketta lihan pintaan ja grillaa ribsit molemmilta puolilta mahtavan rapeiksi ja tummiksi. Jos kastiketta jää, tarjoa sitä pöydässä. Nauti ribsit sellaisenaan tai salaatin ja valinnaisten lisukkeiden kera. Muista varata reilusti paperia pöytään, sillä nämä kuuluu syödä sormin!

Resepti: Vapun reseptikirja / Vappu Pimiä
Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Tarjotin: teräksinen Heirol kalatarjotin